WORDEN DIALECT, VOLKSLIED, PROCESSIES, BIER EN V GESLACHTEN OFFICIEEL ERKEND IMMATERIEEL ERFGOED?

HOEGAARDEN – Gemeenteraadslid Glenn Coenen (cd&v) wil de procedure opstarten om het Hoegaardse immaterieel Erfgoed officieel te laten erkennen. Gestart om het Hoegaards dialect & volkslied officieel te laten erkennen als Immaterieel Erfgoed, na groen licht van het schepencollege, werd dit uitgebreid met de palmprocessie, andere processies, de Sint-Ermelindisboom, de Confrérie der V Geslachten en de Hoegaardse Bierorde. Het totaalplaatje dus. De eerste stap wordt nu het voorleggen hiervan aan de Hoegaardse cultuurraad, vermoedelijk op 29 april.

Lees verder onder de foto’s

Hoegaardiers tijdens het zingen van het volkslied tijdens den Armistis
De palmzondagtraditie met de processie voorop . Het Genootschap van de XII Apostelen speelt hierin een zeer belangrijke rol

Daarna  moet in juni het starttraject gevolgd worden. Vier sessies zullen moeten gevolgd worden door Hoegaardse afgevaardigden in Brussel : 1. Introductie, 2. Het belang van de erfgoedgemeenschap, 3. Borgen? En…actie! Stap 1, 4.  Borgen stap 2 & Richting de toekomst.

Het Hoegaards dialect, hymne & volkslied wordt ingediend via Immaterieel Erfgoed Vlaanderen. Het gaat om het ‘Oowgeds’ en initiatieven daar rond en de hymne gezongen door de muziekgroep de Totale Waanzin, met de titel ’Land van beej en biejete’. Vervolgens komen de processies met in de eerste plaats de Palmprocessie, maar ook de andere processies in Hauthem, Hoxem en Meldert. Dan is er nog de Ermelindisboom die geplant werd op de plaats waar volgens de legende de wandelstok van Ermelindis in een boom veranderde.

Lees verder onder de foto’s

De vlaggen van de Confrérie
De Edele Orde vanden Moutstock

Verder nog de Confrérie der V Geslachten, ontstaan in 1741 uit de testamentaire studiebeurs fundatie van Landdeken H. Peeters, ten voordele van de nakomelingen uit de geslachten S. Sweerts, H. Sweerts, Van Nerum, Hoebancx en Struys. Hun doel was het bewind te Hoegaarden in eigen families te behouden en hun stempel drukken op de plaatselijke geschiedenis.

Tenslotte nog de biergilde Die Edele Orde vanden Moutstock. De oude en eens zo machtige biergilde “Die edele orde vanden Moutstock” ontstond omstreeks 1560. Van de 37 eigenaars-brouwers en de 130 huurbrouwers, uit de 18e eeuw, bleven in 1872 nog amper 15 brouwerijen en 9 stokerijen over en de Orde ging datzelfde jaar teloor. In 1972 was er de heropstanding van “Die Edele Orde vanden Moutstock”. – HCH – Degazetvanhoegaarden.be