ARMISTISCONCERTEN ZIJN OMZEGGENS VOLLEDIG UITVERKOCHT: DE TOTALE WAANZIN ZINGT IN DIALECT OVER DE BERUCHTE GANGSTER BABY FACE NELSON

HOEGAARDEN – De repetities van het Armistis theatergezelschap zijn volop aan de gang. De mensen krijgen op 8, 9 en 10 november in het Paenhuys een zevental sketches live, en ook nog heel wat filmpjes op het menu. En de Totale Waanzin zelf legt ook de laatste hand aan de liedjes. Ondertussen zijn de Armistisconcerten “Hallo, owes és’t” zo goed als uitverkocht. Wie niet kan komen kan altijd kijken naar deze filmpjes over de Totale Waanzin: We Wille ni bé Tééjne , Land van beuj èn biejeteVolle PetrolGauf mich ver de zot en de Weg nowe Ogere.

Lees verder onder de foto’s  het verhaal van Lester Gillis aka Baby Face Nelson

Een sketch in volle repetitie
De Totale Waanzin in actie

De Totale Waanzin brengt een vijftal nieuwe liedjes, met o.a.  het opmerkelijke verhaal van Lester Gillis, zoon van een uitgeweken Hoegaardier die het in Amerika tot Public Ennemy No 1 schopte, één van de grootste gangsters uit de geschiedenis, ten tijde van Al Capone en Dillinger. Op kerstdag van dit jaar is het exact 100 jaar geleden dat zijn vader Joseph Gillis uit het leven stapte omdat hij zich schaamde voor zijn zoon. ‘Nen Ogardeer in Amajrika, nog beroemder as Pjièrke Sailes’, zo klinkt het refrein.

Juist 100 jaar geleden pleegde een Hoegaardse uitwijkeling Joseph Gillis zelfmoord op kerstavond 1924. Hij was de vader van de beroemde Amerikaanse gang ster Baby Face Nelson. Lester Joseph Gillis (Chicago, 6 december 1908 – Barrington, 27 november 1934) was een Amerikaanse gangster, van Hoegaardse afkomst (Nerm). Hij was beter bekend onder het pseudoniem George Nelson of zijn bijnaam Baby Face Nelson. Hij behoorde tot de bende van de gekende Amerikaanse gangster John Dillinger.

BIJ AL CAPONE EN JOHN DILLINGER

Lester Joseph Gillis was het zevende kind van Joseph Gillis en Marie Douget uit Geest. Zijn vader Joseph was een Belgische leerlooier die ergens in de 19de eeuw van Hoegaarden, via Leuven naar de Verenigde Staten was geëmigreerd. Marie Douget behoorde tot de middenstand. Ze kwam uit een Belgische familie van landbouwers en emigreerde in 1889, enkele jaren na Joseph, naar de Verenigde Staten. Joseph en Marie kenden elkaar 220 al van in België en trouwden uiteindelijk in de Verenigde Staten.

Op 6 december 1908 kregen ze hun zevende kind: Lester. Ondanks een liefdevolle opvoeding kwam Lester snel in de criminaliteit terecht. Rond 1923 greep zijn vader Joseph vaak naar de drank. Eén van de redenen daarvoor was vermoede lijk het criminele leven dat zijn 13-jarige zoon op dat moment leidde. Op 24 december 1924, op kerstavond, pleegde Joseph Gillis zelfmoord.

Lester Gillis zou onder de naam George Nelson, beter bekend als Baby Face Nelson uitgroeien tot een gerenommeerde gangster. Hij was de meest agressieve gangster van de bende van John Dillinger. Uiteindelijk werd hij door de FBI neergeknald, met 9 kogels – HCH – De gazet van Hoegaarden