Brouwers Celis op bezoek

 

 

Brouwers Christine en Daytona Celis op bezoek

 

 

Christine en Daytone (in het midden). FOTO: RAYMOND BILLENorige afbeelding

 

HOEGAARDEN - In het teken van "700 jaar Hoegaarden Bierdorp" trad Christine Celis vanavond op in het Paenhuys, vergezeld door dochter Daytona.

Christine herinnerde aan de rol van vader Pierre Celis bij de heropstanding van het Hoegaards brouwersleven. Zijzelf dacht in de kelder van 't Paenhuys terug aan jeugdjaren bij de judo, volksdans en live muziek. In 1998 ging Pierre in Hoegaarden met pensioen en hij vroeg zijn dochter mee op avontuur in de VS. Er verrees een nieuwe brouwerij in Austin, gekozen voor het kalkrijk water,  de Texaanse (studenten-) markt, het tekort aan ambtachtelijke bieren. 

Christine Celis: "In 1992 werd Celis brewery ingewijd. De brouwzaal uit 1944 was uit België overgebracht. De gist hadden we binnengesmokkeld. Met Celis White, Pale Bock, Tripple... werden we de snelst groeiende brouwerij, met bieren in dertig staten. Om de vraag te kunnen bijhouden gingen we een partnerschap aan met Miller. Maar daardoor werden we afgesneden van onze eigen verdelers, dienden we ons terug te trekken uit 25 staten en werd gesleuteld aan het brouwproces. In 2000 nam Miller de hele brouwerij over en in 2001 ging ze dicht."

Tot 2011 zou een brouwer in Michigan "Celis" verder aanmaken. Na een faillissement verhuisde de brouwketel naar een schroothandelaar en de rechten op de merknaam kwamen in handen van een kleine brouwer aan de Oostkust. Vandaag is dat rechtgezet: de naam teruggekocht, de brouwketel in ere hersteld als deel van de gelagzaal, het gamma uitgebreid met nieuwe bieren (tot en met de Dubbel Coffee Porter). Daytone is een gediplomeerde brouwer. De Celisbrewery heeft opnieuw 22 mensen in dienst, waaronder de Belgische brouwingenieur Bert Van Hecke én Steve Cortez, die indertijd ook al voor Pierre werkte. 

De nieuwe brouwerij is bijna zes maand open en produceert 4.400 hectoliter. Ze is bemeten op 120.000 hl. Dit jaar wordt gestreefd naar 19.000 hl. In april is voor het eerst geëxporteerd naar Japan. Op 9 mei komt een eerste container toe in Zuid-Korea. Vaten meesmokkelen voor de avond in 't Paenhuys zat er niet in. De enkele flessen die in de valies pasten werden op deze avond per tombola verloot. Moeder, dochter en kleindochter Celis gingen, met schepen Marleen Lefevre, op de selfie bij het bord "Hoegaarden bierdorp". 

Christine Celis op bieravond

 

Het Laatste  Nieuws - 4 mei 2018

 

Christine Celis op bieravond

In het kader van ‘Hoegaarden 700 jaar bierdorp’ komen Christine Celis en haar dochter Daytona Camps op vrijdag 4 mei naar ’t Paenhuys in Hoegaarden voor een lezing en een babbel over brouwen in Hoegaarden en in Amerika. Het geheel wordt muzikaal ondersteund door De Totale Waanzin met ‘aangepaste’ bier liedjes in het dialect over ‘Pjèèrke Sajles’, ‘Aas Oowgeds beuj’, ‘Géft aazen Oowged trug’, ‘Zatte minse’, en ‘Beuj, Beuj, Beuj’ . De avond start om 20 uur. De toegang is gratis. (HCH)